Budynek TIMES – czas na zmiany we Wrocławiu

Obiekt biurowo-usługowy TIMES we Wrocławiu powstał z przebudowy XV-wiecznego budynku dawnego szpitala. W nowym, dobudowanym skrzydle wykorzystano unikatowy system szklenia strukturalnego Pilkington Planar™. W ten sposób szkło połączyło dawną część budynku z nową.

Wrocław to jedno z najdynamiczniej rozwijających się miejsc w Polsce. Jedną z najnowszych inwestycji architektonicznych, idealnie oddających unikalny klimat tego miasta, jest nowoczesny obiekt biurowo-usługowy TIMES, który powstał w 2008 r. przy zbiegu ul. Św. MikołajaKazimierza Wielkiego z przebudowy dawnego budynku szpitala Bożego Grobu. W trakcie prac archeologicznych poprzedzających rozbudowę obiektu odkryto belkę pełniącą niegdyś rolę szyldu z napisem Kinderhospital zum heiligen Grabe („Szpital dziecięcy Bożego Grobu”). Nie jest to jedyna pozostałość po średniowiecznym szpitalu. O dawnej funkcji budynku przypomina również kopia figury Chrystusa Zmartwychwstałego umieszczona na jego narożu. Jej oryginał z końca XV w. jest przechowywany obecnie w Muzeum Architektury. Trudnego zadania połączenia przeszłości i nowoczesności podjęła się pracownia architektoniczna PRO ART Krzysztofa Skalskiego. Wykonawcą przeszkleń w systemie Pilkington Planar™ była firma Polring-Glas.

„W zabytkowym budynku próba umiejscowienia nowych, współczesnych funkcji, odpowiadających dzisiejszym standardom, zawsze prowadzi do rozterek” – mówi Krzysztof Skalski, właściciel pracowni PRO ART. – „Architekt musi zmierzyć się z dylematem, co jest ważniejsze i na co położyć większy nacisk. Jak dobrze powiązać stare z nowym, żeby zamiast tętniącego życiem obiektu nie uczynić czegoś na kształt muzeum? I jak to zrobić, tj. jakimi środkami, aby nie wyrządzić zabytkowej tkance często nieodwracalnej krzywdy? Stąd także nazwa TIMES, jakby dla dodatkowego podkreślenia faktu, że wkraczamy z nową funkcją i z nowymi technologiami, ale z poszanowaniem dla historii i czasu, który ten budynek na przestrzeni kilku stuleci zmieniał”.

Biurowiec zaprojektowano z myślą o połączeniu w jednym miejscu strefy pracy i relaksu. Charakteryzuje się on prostą i uporządkowaną bryłą, w rzucie zbliżoną do kwadratu, doskonale wpisującą się w otoczenie. Dzięki dobudowaniu nowego skrzydła, we wnętrzu powstało obszerne i doskonale nasycone światłem naturalnym patio przykryte szklanym dachem. Szkło, które stało się wizytówką TIMES’a, idealnie koresponduje z odrestaurowaną elewacją dawnego szpitala, tworząc przy tym wrażenie otwartości, lekkości i nowoczesności.

„W budownictwie szkło jest jak filtr w aparacie fotograficznym” – wyjaśnia Krzysztof Skalski. – „Tworzy dla nas, użytkowników budynków, selektywną izolację od tego, co jest niepożądane, np. zimna, upału czy deszczu, pozostawiając jednocześnie znakomity wgląd na zewnątrz, możliwość korzystania z naturalnego światła, kontakt z otaczającą nas przyrodą. Banalne, bo się do tego przyzwyczailiśmy, ale ja ciągle widzę w szkle materiał, który zachwyca i jeszcze nas zaskoczy”.

Dzięki efektowym rozwiązaniom, architekt oraz wykonawcy udowodnili, że można stworzyć obiekt atrakcyjny wizualnie, nie zmieniając diametralnie jego struktury. Niewątpliwą zaletą biurowca TIMES jest patio o powierzchni około 500 m2, które powstało dzięki dobudowaniu nowego skrzydła i zastosowaniu przeszklenia nad ostatnią kondygnacją istniejącego budynku. Zadaszenie szkłem dziedzińca wykonano po raz pierwszy w Polsce w systemie Pilkington Planar™|SentryGlass® Plus System z zastosowaniem szkła strukturalnego z mocowaniem punktowym w narożnikach tafli. Wybór najnowszego produktu marki Pilkington był jedyną metodą umożliwiającą realizację przeszklenia punktowego przy obciążeniu śniegiem 4,2 kN/m2. Konstrukcja dachu dwuspadowego wykonana została ze stali. Z kolei dach cylindryczny opiera się na konstrukcji stalowej z elementami cięgnowymi.

„Kształt konstrukcji pozwalał na mocowanie punktowe szyb o powierzchni 2,5 m2, kształtem zbliżonych do kwadratu, tylko w narożach” – wyjaśnia Krzysztof Sznajder z firmy Polring-Glas – „Uniemożliwiało to zastosowanie tradycyjnego szkła laminowanego folią PVB, które charakteryzuje się dużo niższą nośnością i sztywnością, niż szkło laminowane zastosowane w systemie Planar™ | SentryGlass® Plus System”.

Przeszklone i pełne światła atrium pełni funkcje reprezentacyjne i komunikacyjne. Znajdują się tutaj recepcja główna oraz dwie windy (jedna panoramiczna), które pozwalają na komunikację pomiędzy poszczególnymi poziomami budynku. Jedną z najbardziej luksusowych części biurowca jest ostatnie, trzecie piętro. Od strony atrium można się stąd dostać na obszerny taras, z którego rozciąga się widok na całe wnętrze patio skupione pod szklaną kopułą dachu.

Strefa wejściowa do obiektu również została wykonana ze szkła, które – przez swoją główną właściwość, czyli przezroczystość – zachęca do wejścia na przeszklony dziedziniec. Również tutaj połączono względy estetyczne z funkcjonalnymi, takimi jak: poprawa izolacyjności termicznej oraz ochrona przed słońcem. Fasadę frontową wykonano z szyb zespolonych Pilkington Planar™, z przeciwsłonecznego szkła barwionego w masie Pilkington Optifloat™ Green oraz szkła niskoemisyjnego Pilkington K Glass™. Pozostała część elewacji utrzymana jest w charakterze spokojnej, historycznej zabudowy.

„Wejście, nawiązujące do historycznej formy budynku dawnego szpitala Bożego Grobu, wskazuje na współczesny charakter wewnętrznego dziedzińca, przy jednoczesnym zachowaniu kompozycji podkreślającej pionowe podziały elewacji na trzy części” – tłumaczy Krzysztof Skalski. – „Wynikają one z podziałów historycznych w części nieistniejącej zabudowy pierzejowej ul. Kazimierza Wielkiego”.

Przeszklenia idealnie pasują do stonowanej kolorystyki budynku oraz podkreślają jego nowoczesny charakter. Oprócz szkła w projekcie zastosowano dużo drewna, zieleni, aluminium oraz kamieni. Odpowiednie zestawienia kolorów i struktur nadają biurowcowi niepowtarzalny charakter. Wiele uwagi poświęcono również oświetleniu. Za dnia prosta i niewyszukana bryła, dzięki odpowiedniej grze świateł po zmroku sprawia wrażenie eleganckiej i pełnej smaku.

Źródło: Effective Public Relations

Pozostaw komentarz